Založ si blog

Fico: stratégia vyvažovania a jej riziká

„Mám rád ľudí, ktorí sa usmievajú, keď bojujú“.

Winston Churchill

Transformácia pozície nového politického vedenia Slovenska v ukrajinskej otázke od bezpodmienečnej podpory spojencov k vyvažovaniu medzi NATO a Ruskom nie je ani tak dôsledkom populizmu a politickej akrobacie pragmatického premiéra Roberta Fica, ako skôr príznakom vážnych vnútorných problémov aliancie. Pozorovaný narastajúci politický chaos pri súčasnom zvyšovaní pravdepodobnosti šírenia konfliktu, ako aj prejav nedostatku vôle a jednoty medzi členmi aliancie vyvoláva legitímnu otázku o ich schopnosti odolávať hroziacim hrozbám. V tomto kontexte vyzerá výber balancujúcej stratégie premiéra Fica na jednej strane predvídateľne a na druhej – problematicky.

 Je Ficova voľba balančnej stratégie chybou?

Teoreticky táto stratégia je v súčasnej situácii opodstatnená, je pragmatická a odráža túžbu po stabilite v podmienkach neistoty a využitie vybudovaných bilaterálnych kontaktov na zmierňovanie zdrvujúceho napätia. Takáto stratégia si však vyžaduje jemnú politickú intuíciu a diplomatickú zručnosť. V prípade, že chýbajú… Na jednej strane môžu byť Ficove zámery nesprávne interpretované európskymi partnermi, čo ich pri rastúcom geopolitickom napätí značne podráždi. Na druhej strane je evidentné, že Rusko sa nechystá riešiť problémy politickými nástrojmi a už samotná skutočnosť, že Ficova pozícia nie je pevná, by mohla dať Kremľu signál o existencii slabého článku v aliancii. Aký scenár presne Kremeľ využije túto zraniteľnosť možno len hádať, no pravdepodobnosť hybridného útoku Kremľa v smere na Slovensko sa výrazne zvýši. Putin slabosti neodpúšťa.

Rusko je v tejto politickej hre oveľa skúsenejším hráčom, má diplomatické, spravodajské, finančné a iné zdroje, ktoré sa nedajú porovnávať s Ficovou ľahkou kavalériou. Na tejto šachovnici bol Lukašenko spolu so suverenitou Bieloruska zjedený, sa dlho snažil balansovať medzi Ruskom a Európskou úniou. Arménsko v podobnej hre prehralo Karabach, napriek tomu, že bolo Putinovým spojencom vo vojenskej aliancii. Chce sa Fico pridať k tomuto zoznamu tých, ktorí balansujú s Kremľom?

Prirodzená túžba Roberta Fica implementovať stratégiu vyvažovania v praxi teda nielen ničí existujúce partnerstvá, ale potenciálne zvyšuje riziká na druhej strane, čím sa táto stratégia stáva nielen nezmyselnou, ale aj nebezpečnou zo všetkých uhlov pohľadu.

Fico však už svojich pešiakov posunul. Chápe stávky v tejto hre, chápe svoje šance neprehrať? Dokáže nájsť krehkú rovnováhu medzi bezpečnostnými imperatívmi, diplomatickým pragmatizmom a vlastnými záväzkami ako člena aliancie tak, aby Rusko nemalo dôvod pochybovať o odhodlaní Slovenska brániť spoločné európske záujmy? V stávke je povesť a bezpečnosť krajiny.

Branislav Gröhling, SaS

SaS vyzvala politické strany skončiť s urážkami a rozoštvávaním spoločnosti

20.05.2024 11:21

Zároveň ich požiadal, aby prijali pozvanie na stretnutie do Prezidentského paláca.

Systém Patriot, PVO

Nedovolíme Nemcom brániť Ukrajinu zo Slovenska, vyhlásil Blanár. Podľa neho by to krajinu zatiahlo do vojny

20.05.2024 11:02

Ide o snahu rozmiestniť u nás nemecké protilietadlové raketové jednotky tak, aby chránili vzdušný priestor Ukrajiny, domnieva sa Blanár.

eurovoľby, kandidátky

Už len v pondelok môžu voliči cez email požiadať o hlasovací preukaz pre eurovoľby

20.05.2024 10:48

Osobne môže volič preukaz vybaviť najneskôr posledný pracovný deň pred voľbami, čiže do 7. júna.

blaha

NAKA už nevyšetruje podpredsedu parlamentu Blahu za vyvesenie obrazu Che Guevaru

20.05.2024 10:21

Blaha tak urobil minulý rok krátko po nástupe do funkcie.

pvspectrum

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1184x
Priemerná čítanosť článkov: 1184x

Autor blogu

Kategórie

Archív